Uppteckning nummer NM-SHA01215

Titel: De gamla berätta, att digerdöden …….

Meddelare: Johan Månsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

De gamla berätta, att digerdöden kom från Indien. Den hade följt ett fartyg till Island. Besättningen hade dött, och skeppet drev i land som vrak. Från Island kom den över till Norge och så till Sverige. Då sjukdomen kom till en gård, visade sig en gosse och en flicka vid stugubron. Han skottade och hon sopade och då föllo alla i huset ned döda. Gick den där synen förbi ett hus, skonades alla där. - Då jag var barn hörde jag berättas, att digerdöden upphörde först sedan en präst bundit honom vid en enbuske.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Sjukdomar V.